25. Novembar u Lukavcu

Tekst objavljen u Tuzlanskom listu u novembru 2007. godine


U povodu Dana državnosti u Lukavcu

TITO OPET U LUKAVCU, ALI NA FOTOGRAFIJAMA

Dan državnosti BiH, i to 64-ta godišnjica od obnove suvereniteta i državnosti naše zemlje u okvirima jugoslovenske zajednice, na svečan je način obilježen u Lukavcu. Glavni “krivci” za to su Udruženje antifašista i boraca NOR-a i društvo “Josip Broz Tito” iz Lukavca koji su pripremili prigodan program obilježavanja i na taj način privukli  znatan broj građana Lukavca.

“Ove godine je  obilježavanje zaista  veličanstveno, a posebno  sam počašćen s time što sam vidio veći broj posjetilaca nego ranijih godina “, kaže Nuhić Zijad, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Lukavac.

Aktivisti gore navedenih udruženja, zajedno sa građanima Lukavca, su prvo posjetili i odali dužnu poštu svima onima koji su dali svoje živote da bi obezbjedili ali i očuvali suverenitet BiH na Aleji šehida i poginulih boraca i Partizanskom spomeniku u Puračiću, te Spomen kosturnici u Lukavcu.

U  poslijepodnevnim satima  je u  lukavačkom Domu kulture, profesor Munib Efendić otvorio izložbu fotografija “Tito u Lukavcu”. Ovom izložbom su se  pokušala osvježiti sjećanja na slavne dane kada je u Lukavac dolazila jedna od najvećih ličnosti 20 stoljeća Josip Broz Tito.

Na izložbi su prikazane fotografije sa dva događaja. Prvi je posjeta Josipa Broza Tita Lukavcu 1966. godine, a drugi se odnosi na Titovu štafetu 1978.godine.

” Slike predstavljaju zaustavljeni trenutak u vremenu, gdje je Lukavac bio presretan što je imao tu čast da mu Josip Broz Tito dođe u posjetu. Kao profesor historije tvrdim da je ova izložba  praktični čas historije za mlade osobe i  posebno sam sretan što se na ovakav način  može približiti jedno vrijeme, na koje se mi stariji često pozivamo kao vrijeme nečega dobroga “, kaže Efendić.

S obzirom na to da u tadašnje vrijeme svako fotograf nije mogao biti, niti se približiti Titu, fotografije su izvrsne kvalitete jer su ih  radili profesionalni fotografi. Impresije građana su uglavnom bile te da su na fotografijama mogli prepoznati mnoge istaknute ličnosti iz javnog života Lukavca prije četrdeset godina.

“Cjelokupna izložba fotografija  nije samo puko, stereotipno i otrcano  evociranje uspomena i da bi neko bio viđen i evocirao uspomene na svoje pretke, rođake i poznanike. Ona je pokušaj da se neki lijepi događaji iz prošlosti Lukavca otkinu od zaborava i  da budu prezentirani javnosti kao dio lukavačke historije “, kaže moderator programa Mihad Sakić.

Oni ljudi koji su znali šta te fotografije znače sačuvali su ih. Najzaslužniji od njih je prof.dr. Edhem Muftić predsjednik društva “Josip Broz Tito” Lukavac.

Također, profesor Muftić je najodgovorniji i za  svečanu Akademiju i promociju Zbornika radova sa Regionalnog naučnog skupa “Tito i BiH” . U lukavačkom Domu kulture,

prisutnim na Akademiji obratili su se i   književnik Zlatko Dukić, predsjednik društva “Josip Broz Tito” Tuzla Nikola Slavuljica, profesor Izudin Hasanović i novinar Sinan Alić.

” Po mom mišljenju Bosna je uvijek bila paradigma kako živjeti u multinacionalnim zajednicama.  Josip Broz Tito je apsolutno, i prije svih dominantno, uticao na to da BiH postane posebna federalna jedinica u okvirima jugoslovenske zajednice “, kaže Muftić

Na pitanje da li danas postoji neka ličnost koja bi došla u Lukavac i stvorila atmosferu prikazanu na izložbi fotografija odgovara:

“Mislim da takve pojedinačne ličnosti danas nema”.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: