Medijska predoziranja

Overdose premijerkom u dnevniku Nove TV

Rado gledah dnevnik na Novoj TV. Od samog početka emitovanja su postavili standard koji je bio „nešto novo“ na našim prostorima i prije svega originalan. Kao studentu novinarstva mi je bio jako interesantan taj koncept. Međutim, kako vrijeme prolazi ne vidim nikakve promjene, niti u dizajnu, niti u politici. Nema više inovacija i svežih ideja. Izgleda da, kao uostalom i svi dnevnici koji se emituju na TV programima u našoj regiji, nekako stagnira.

Ali u poređenju sa svim ostalim ključnim informativnim emisijama na bilo kojoj TV, ovaj na Novoj me u posljednje vrijeme jako asocira na premijerku Jadranku Kosor. Čim prebacim na Novu i želim da gledam dnevnik, očekujem da ću dosta puta vidjeti premijerku i dosta puta čuti njeno ime. Sve u pozitivnom kontekstu naravno. I vidim, a i čujem. Sada je vrhunac i nastupio je “overdose premijerkom”.

U medijskom svijetu se, nažalost,  sve vrti oko novca. S obzirom da se bavim medijima, komunikacijama, a pomalo i politikom nikako ne mogu da dokučim, pa barem i okvirno, koliko košta ovaj Ugovor.

Overdose poginulima

Da bi vijest bila vijest poželjno je da neko pogine. I odmah ćemo to imati priliku da gledamo i slušamo u medijima. Bez obzira na totalnu irelevantnost vijesti za naše živote.

Autobuske ili željezničke nesreće u udaljenim područjima su samo jedan od primjera. A o “krvavim mobitelima” naprimjer ni rječi. U mobitele kao i druge elektroničke uređaje se ugrađuju minerali koje velike kompanije zbog niske cijene nabavljaju na globalnom crnom tržištu.Osjećam se jako loše razmišljajući da sam sa svakim kupljenim mobitelom u mom životu finansirao nezasitu profitom kapitalističku mašineriju koja je naprimjer  svjesno finansirala da jedan od 5 miliona života u Kongu bude brutalno ugašen.

A koliko još takvih uzročno-posljedičnih slučajeva koji se tiču lično nas postoji u svijetu u kojem živimo? Slučajeva koji zaslužuju da uvijek zauzimaju ključna mjesta u medijima. Mediji su ipak puni gluposti koji imaju za cilj da se ne razmišlja ili da se navede da se razmišlja onako kako je neko jako dobro servirao.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: