Nazaposlenost mladih na opštini Lukavac: Probleme mladih trebaju rješavati sami mladi!

  Jedan od zasigurno najvećih problema mladih na opštini Lukavac, a koji je ujedno generator mnogih drugih problema, jeste problem nezaposlenosti. U poređenju sa razvijenim zemljama EU, nezaposlenost je gotovo četiri puta veća, a posebno je izražena nezaposlenost kod mladih žena.

     S obzirom na tranzicijski period u kojem se nalazi bosanskohercegovačko društvo, ali i na posljedice rata, može se konstatovati da je i nezaposlenost mladih fenomen sa kojim se mladi na lukavačkoj opštini neminovno suočavaju.

     Nezaposlenost mladih je problem protiv koga se deklarativno „bore“ sve političke opcije, i to ne samo na našoj opštini, nego i u čitavoj BiH i zemljama u regionu, ali nedostatak rezultata koji bi bitno mogli popraviti negativnu statistiku, govori da se stvari praktično jako teško mijenjaju.

Inicijative mladih ključne za rješavanje problema njihove skupine

      Rješenja svakako postoje, ali se za njih trebaju prije svega boriti legalno izabrani predstavnici samih mladih osoba. Samo oni bi mogli uticati ili ukazati na neke od ključnih faktora nezaposlenosti kao što su npr. nedostatak „krupnih” investicija koje mogu generisati veće zapošljavanja mladih ljudi, neprilagođenost programa obrazovnih institucija potrebama tržišta rada, obrazovni sistem koji je trenutno u tranziciji i još dobrim dijelom „izbacuje” kadrove koji ne odgovaraju tržištu rada, obrazovni sistem koji vrši hiperprodukciju kadrova ne vodeći računa o zahtjevima tržišta, ali i nedovoljna osposobljenost mladih za savremene uslove rada kao rezultat njihovog procesa obrazovanja i problemi diskriminacije/nejednakosti pri zapošljavanju.

     Na neke faktore kao što su npr. neshvaćanje potrebe mladih da rade na stjecanju dodatnih znanja i vještina kako bi napravili razliku prilikom zapošljavanja ili pasivnost mladih na tržištu rada (odnosno problem neaktivnog traženja posla), teško da bi se moglo uticati i mislim da je to stvar samih mladih osoba koji bi ih trebali rješavati.

Bolja informiranost, praksa i olakšice za pokretanje biznisa

      U ovom tekstu ću navesti samo nekoliko konkretnih ideja kako bi se to strateški moglo djelovati s ciljem rješavanja problema nezaposlenosti mladih na našoj opštini i to prije svega incijativama mladih osoba.

     Prije svega je potrebna  bolja informiranost mladih o svim povoljnostima koje postoje za njih. Zadatak da informacije do njih blagovremeno dolaze treba da imaju njihovi predstavnici, mediji, NVO, Zavodi za zapošljavanje i relevantna ministarstava.

     S obzirom na problem neposjedovanja (traženog) radnog iskustva i prakse prilikom apliciranja za posao, mislim da bi bilo jako korisno raditi i na tome da se u postojeći obrazovni sistem ukomponiraju praktične vještine, odnosno da se pokuša razviti svijest kod mladih i da im se pomogne da studentska praksa postane sastavni dio fakultetskog, a učenička praksa sastavni dio srednjoškolskog obrazovanja.

     Vrlo važno bi bilo pokušati raditi na podizanju samopouzdanja mladih, a time i njihove sklonosti ka preduzimanju rizika u vezi sa otpočinjanjem posla. S tim u vezi i da se mladima osigura obezbjeđenje početnog kapitala (u vidu grantova i kredita) za finansiranje projekata mladih i osiguraju fiskalne olakšice za otpočinjanje poslovnih aktivnosti.

     Participacija mladih treba ležati u centru kreiranja politike za mlade. Oni trebaju biti posmatrani kao partneri i prepoznati kao društveni akteri sa vještinama i kapacitetima da iznesu konstruktivna rješanja za one probleme koji direktno utiču na njih. Stoga bi se oni sami putem svojih predstavnika trebali izboriti da se posluša i implementira njihov savjet.

Advertisements
  • cimeta
  • 7. Jula 2012.

  Drago mi je procitati da se neko brine za mlade i to da daje korisne savjete za zaposljavanje mladih i nadam se da je autor mlad, odnosno da ga boli ispijanje kafa po kaficima i buljenje u prazno nase omladine.
  Razumijem apaticnost mladih nakon hiljadite molbe za zaposljenje i to mjesto koje u potpunosti odgovara zahtjevima konkursa, ali je , veoma vazno i hitno potrebno, krenuti od dodatnih edukacija na osnazivanju mladih, osvjescivanju njihovog angazmana na promjenama u drustvu i politickog angazovanja u civilnom drustvu jer niko, ama bas niko, ne misli na njih i njihove potrebe, Oni koji bi nesto i mogli uraditi nemaju vremena od zaposljavanja svoje djece i djece svojih rodaka i brige za sljedecu fotelju. Samo, gdje su te edukacije, ako ih i ima one se odrzavaju u velikim gradovima i, veoma cesto, placaju. Molim cijenjenog autora da izvidi mogucnosti takvih edukacija jer ako se ovako nastavi, jedine edukacije (posebno za mlade lukavcane) ce biti kako sacuvati zivu glavu u Avganistanu.
  Da bi se uvela praksa za studente i srednjoskolce prevaskodno je ocekivati da se za to zalazu sami profesori i asistenti. Da li neko, koji ni dan nije radio u privredi prije zaposljavanja na univerzitetu, moze znati koliko je vazna ta praksa. Za to je potrebno imati mlade, pa jos i nezaposlene, u opstinskim vijecima u i drugim vladinim strukturama. Ako i ima mladih na glasackim spiskovima nece proci, jer se i ne zna za njih jer se nalaze na zacelju lista. Kada bi ih bilo vise na listi bilo bi vise sansi da budu izabrani. Kako podignuti glave mladih zaronjenih u pijesak? Predlazem da nam mladi daju ideje pa ce se bar neko naci na pravom mjestu ( a da ga nije strah da ce izgubiti svoju poziciju),da govori da je prioritet zaposljavanje mladih, a ne gradnja centara za resocijalizaciju.
  Nadam se da ce clanak potaknuti razmisljanja mladih osoba i, umjesto u i, umjesto da , poslije jos jedne odbjenice, kazu “sada cemo promijeniti ovu beznadeznost, idemo u zajednicko razmisljanje” i sjesti za kompjuter. I mi stariji cemo pomoci jer samo na to i cekamo , da se mladi pokrenu.

  • Postovanje Cimeta,

   Hvala Vam puno na komentaru! Zaista sam sretan kada procitam konstruktivan komentar koji se nadopunjuje na temu i daje mogucnost da se ona razvija u pravcu koji bi mogao proizvesti pozitivne efekte.
   Vasa opaska vazana za edukaciju me je inicirala da napisem jedan tekst koji je objavljen sinoc, a upravo se bavi tom temom.

   Iskreno se nadam da cete nastaviti citati moj blog i da cete nastaviti da pisete odlicne komentare.

   Sve najbolje!

   Sanel

 1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: