O problemu nezaposlenosti mladih – konstatacije, ideje i rješenja

Postoje mnoge vrijednosti sa kojima lukavački info portal SodaLive, kao novi javni prostor za komunikaciju građana, daje svoj doprinos u razvoju naše opštine. Sloboda pri izboru tema i sadržaja, raznosvrsnost autora i načina pisanja, visok stepen otvorenosti, aktivna participacija građana, brzina ažururiranja i pristupa informacijama, promocija demokracije, te interaktivnost su samo neke od njih.

Da se radi o nekom stručnom radu, ja bih sada naravno detaljno obrazlagao sve ovo što sam gore naveo, ali ja želim pisati o nečemu drugom. Naime, ja ću kroz jedan konkretan primjer pokušati da vam predstavim kako je portal SodaLive dao svoj doprinos i dodao novu vrijednost na temu kojom se u posljednje vrijeme aktivno bavim.

Naime, na portalu je, kao i na mom blogu Z.U.I.T., 2. jula ove godine objavljen  tekst  „Nazaposlenost mladih – Probleme mladih trebaju rješavati sami mladi!“. Ubrzo nakon objave, dobio sam poziv od predstavnika Nacionalnog Demokratskog Instituta u BiH (NDI BiH) koji su pročitali tekst na portalu i kojima se svidio pristup temi i određena rješenja koja se pri tome nude. Posebno su bili zadovoljni činjenicom da je tekst na neki način nastavak aktivnog rada na problemu nezaposlenosti mladih, s obzirom da sam na početku ove godine učestvovao na Regionalnoj konferenciji  „Osnaživanje mladih kroz izradu politika“, koja se održala u Tirani u organizaciji NDI.

Iskustva Indonezije s problemom nezaposlenosti mladih

Sa Majom Brenjo, program kordinatorom u NDI i Utama Sandjaja, savjetnikom za međunarodnu saradnju i demokratsko upravljanje u indonežanskoj „Kemitraan Partnership“ organizaciji sam se sastao 13. jula u Lukavcu. Što se tiče NDI, naša saradnja se naravno i dalje nastavlja, a o konkretnim rezultatima ću redovno pisati.

U vrlo interesantnom razgovoru sa gospodinom Sandjaja saznao sam mnoge informacije koje se tiču nezaposlenosti mladih u Indoneziji i načinima kako se to oni bore s ovim problemom.

Odmah na početku gost je istakao da Indonezija nije „socijalna država“,  da uopšte nema institucije kao npr. biro za zapošljavanje i nikakvih posebnih beneficija za nezaposlene. Za rješenja problema sa kojima se susreću mladi, bore se prije svega legalno izabrani predstavnici samih mladih osoba.

Sajmovi zapošljavanja, karijerni centri i razvoj poduzetništva

Veliki broj nezaposlenih mladih osoba sa univerzitetskim diplomama je dio  problema s kojim se suočava ova zemlja. Jedno od rješenja su mnogobrojni i intenzivni „sajmovi zapošljavanja“ na kojima zainteresirani subjekti aktivno učestvuju i pri tome selektiraju one osobe za kojima postoji potreba. I mi naravno imamo ove sajmove, ali oni nisu kvalitetni, mnogobrojni, intenzivni i poslodavci nisu adekvatno upoznati sa svim prednostima koje ovakvi sajmovi nude.

Da obrazovni sistem ne bi vršio hiperprodukciju kadrova ne vodeći računa o zahtjevima tržišta, u Indoneziji pokušavaju rješavati međusobnom povezanosti obrazovnih institucija i poslodavaca. Jedno od rješenja su tzv. „karijerni centri“ koji se masovno osnivaju od strane obrazovnih institucija, koji uvezuju poslodavce s ciljem realne procjene zahtjeva tržišta u jednom određenom periodu i tako prezentiraju zanimanja s kojima će budući učenici imati najveće šanse da posle školovanja pronađu posao.

Inače, jedna od glavnih strategija Vlade Indonezije se odnosi na razvoj poduzetništva. Imaju posebno ministarstvo za mala i srednja poduzeća koje povoljno daje grantove, olakšice i stručno usavršavanje svim zainteresiranim. U oblasti poljoprivrede se daju „obnovljivi krediti“ (revolving credits) koji se mogu vraćati i nakon 10 godina. Takođe, za poduzetnike su dostupni „soft credits“ do 100 000 dolara,  sa kamatom od 1% i pri čemu je Vlada sama žirant. Ali veliki problem je nedovoljna informiranost građana o svim ovim pogodnostima, tako da veliki dio ovih fondova ostaje neiskorišten.

Participacija mladih u centru kreiranja politike za mlade

I mladi indonežani, kao i mi bosanci, najviše bi želili posao u državnim firmama, jer je tamo posao mnogo lakši nego u multinacionalnim kompanijama, koje su inače preplavile ovu zamlju i koje samo interesuje ostvarena izvedba osobe i profit.  Ali kao što dobro znamo, državne firme nam ne mogu svima dati posao.

Uz neka rješenja problema nezaposlenosti mladih koje sam naveo u svom prošlom tekstu, mogu se dodati i ova nova  uz isti zaključak da participacija mladih treba ležati u centru kreiranja politike za mlade. Mladi trebaju biti posmatrani kao partneri i prepoznati kao društveni akteri sa vještinama i kapacitetima da iznesu konstruktivna rješanja za one probleme koji direktno utiču na njih. Stoga bi se oni sami putem svojih predstavnika trebali izboriti da se posluša i implementira njihov savjet.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: