Veliki javni radovi i nova radna mjesta za omladinu lukavačke opštine su na jezeru Modrac

Jedan od romantičnih trenutaka koji smo svi mi, koji živimo na našoj opštini, vjerovatno već doživjeli,  jeste posmatranje s nama dragom osobom zalaska sunca na jezeru Modrac. Prelijepo zaista. A ukoliko imamo nekog gosta koji nam je došao, prva ideja gdje da ga odvedemo je svakako na jezero Modrac.

Umjesto uvoda

Jezero Modrac jenastalo 1964. godine izgradnjom brane na rijeci Spreči u mjestu Modrac, kako bi se vodom snabdjevalo „sveto trojstvo“ lukavačke industrije, te tuzlanska industrijska postrojenja.

Jedno je od najvećih akumulacija u bivšoj Jugoslaviji, a najvećim dijelom se nalazi u općini Lukavac, mada dodiruje i rubna područja općina Tuzle i Živinica.

Dugo oko 12 kilometara, a široko u prosjeku 700 metara sa najvećom dubinom od 14 metara.

Jezero Modrac je izuzetno veliki potencijal opštine Lukavac, ne samo za snabdjevanje industrijskih postrojenja vodom, već i za navodnjavanje, kao moguća fabrika pitke vode, idealno mjesto za razvoj turizma, ugostiteljstva, organizaciju događaja, ribolov i još mnogo, mnogo toga.

Posljednjih 40 godina kontinuiran trend zagađivanja jezera Modrac

Ali umjesto iskorištavanja jednog od najvažnijih resursa opštine Lukavac – ne samo industrijskom, već i velikom turističkom potencijalu za koje bi trebale biti zainteresovane sve opštine u okolini – trend uništavanja i propadanja jezera Modrac se kontinuirano nastavlja.

“Vijećnici su prihvatili Informaciju o zagađenju jezera“; „Pogoršanje kvaliteta vode u akumulaciji Modrac“; „Još jedan pomor ribe u jezeru Modrac“; su samo neki od naslova koje redovno pronalazimo u medijima.

Jezero Modrac ima kontinuiran trend zagađivanja posljednjih 40 godina. Najveći problem jezera predstavlja taloženje nanosa  primarno ugljene prašine s površinskih kopova.  Jezero Modrac lagano nestaje pod ovim muljem koji je, prema provjerenim informacijama, već prepolovio jezero i prijeti da ga potpuno uništi u vrlo bliskoj  budućnosti.

Drugi problem je neuređena kanalizaciona mreža naselja koja gravitiraju oko jezera. I onda ide treći, četvrti, peti itd. problem. Svi ovi problemi sa kojima se suočava jezero Modrac, i koji prijete da ga ubrzo pretvore u septičku jamu, su već davno identifikovani, ali nažalost kompleksnost sistema u kome se ti problemi moraju rješavati ne dozvoljava nikakav pomak na bolje. Dakle, svjestan sam da je teško nešto uraditi, ali smatram da barem vrijedi pokušati. I to hitno!

Nužno je poduzeti hitne mjere! Koje, znamo…kako, ne znamo!

Ono oko čega se svi slažu jeste to da se trebaju poduzeti hitne mjere da se zaustavi trend zagađivanja i poboljša postojeće stanje na jezeru Modrac. Ali odakle da se počne, to već niko ne želi da kaže. Kao što je to i praksa u našoj zemlji, predlaže se izrada eleborata, strategija…Ali prave akcije ni na vidiku.

Kao što to svi dobro znamo, ima tu mnogo politike između svih Općina koje gravitiraju uz jezero, zatim i među mnogobrojnim udruženjima. Ali nema opravdanja za to da se na obali našeg jezera, u samo par sati, može prikupiti kamion smeća? Da nekada bogati riblji fond lagano izumire. Da kupača nema godinama…Ne treba zaboraviti da bismo trebali nešto ostaviti i generacijama koje dolaze. Ili da se pomirimo s poslovicom “poslije nas potop”.

Umjesto raspleta

Javni radovi su nam od krucijalne važnosti kako bismo zaposlili omladinu naše opštine. Mislim da bi ugradnja filtera na svim tačkama zagađenja u jezero Modrac, izgradnja kanalizacionog prstena oko jezera Modrac izgradnja kanalizacionih kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda, te izgradnja kolektora između površinskih kopova i jezera bili jako dobri poslovi koji bi pri tome pomogli.

Zatim bi se moglo pristupiti planskom ispuštanju jezera, čišćenju mulja i smeća u njemu, uređenju priobalnog dijela uz pomoć kamena s Vijenca i ispunjavanju jezera čistom vodom Turije i Brijesnice. Svakako da bi se trebala iskoristiti pomoć industrijskih subjekata kako bi se jezero poribilo, jer kao što dobro znamo jezero je veliko i u njemu ribe imaju skoro idealne uslove za mrijest, tako da bi bilo dovoljno samo nekoliko godina odgovornog ponašanja prema životu u vodi da se ono oporavi.

Onda bi razna udruženja trebala zajedno raditi na kreiranju kampanja s ciljem apela na građane da se odgovorno odnose i čuvaju jezero Modrac.

Tek kada se počne sa realizacijom gore navedenih stvari, jezero Modrac  će imati svijetlu budućnost, a naši mladi hiljade novih radnih mjesta. I tada ćemo opet moći istinski uživati u prelijepim zalascima sunca na našem jezeru Modrac.

 

Advertisements
  • Džemal
  • 25. Maja 2013.

  Bojim se da bi mogao vapaj i prijedlozi autora članka odzvoniti u prazno, mada je već davno bilo vrijeme za uzbunu.Čini mi se da je najveći zagađivač otpadna voda iz kopova Rudnika Banovići.
  Zar ne postoji način da se to adminstrativno riješi?
  Sve mi se čini da ne postoji volja za to, među političkim i privrednim subjektima.
  Prisjećam se još jednog zagađivača; kada je trebalo da se gradi zadnja baterija (ne znam koja je bila po redu) u Termoelektrani Bukinje, na sav glas se je od projekta do početka izgradnje govorilo kako će tamo biti utrošeno toliko i toliko sredstava za filtere, a kada je počela izgradnja onda je “neko” promijenio temu, da bi ti filteri “umanjili broj” zaposlenih, pa je i to otišlo u nepovrat.
  Bojim se da bi mogla i nova akcija za rješavanje problema Jezera Modrac doživjeti istu sudvinu; da bi neko u Banovićima mogao početi govoriti o sudbini rudnka ako bi oni uradili svoj dio obaveze na sanaciji Jezera.
  Ni u Lukavcu nije nimalo bolja situacija sa Cementarom.Nije mi poznato koliko su vlasnici tamo učinili na investiciji u filtere.Znam samo to da u Austriji po dvorištima cementara raste cvijeće, a žiteljima Lukavca i okoline prepuštam neka oni ocijene stanje u svom gradu.
  Ne vjerujem da su ni Koksara i Fabrika sode bezgriješnici.
  Volio bih da me svi odgovorni politički i privredni subjekti uživo demantuju, pa da u momm Lukavcu i Poljicu udišem čist zrak i da se kupam na Modračkom jezeru, koje su nekad nazivali BOSANSKO MORE, a sada bi mu bolje odgovarao naziv BOSANSKA (pardon tuzlanska) SRAMOTA.
  Svako dobro; Poličanin iz Ljubljane Džemal Fajić

  • Poštovani Džemale,

   Hvala Vam na odličnom komentaru!

   Nužno je iniciranje češćeg nadzora i obaveznog prečišćavanja otpadnih voda iz najvećih zagađivača, jer daljnje zagađenje vode u slivu akumulacije Modrac može dovesti do potpunog ugrožavanja biodiverziteta, onemogućavanja korištenja te vode za piće građanima općina Lukavac i Tuzla, nedostatka kvalitetne vode za industriju i do ugrožavanja nizvodnog sliva rijeke Spreče, Bosne i dalje. A onda početi raditi na rehabilitaciji jezera.

   Sve najbolje Vam želim!

   Sanel

 1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: