EMLI konferencija u Antaliji, Turska

slika

Kao predstavnik Stranke demokratske akcijePolitičke akademije SDA učestvovao sam na „Euro-Mediterranean Leadership Institute“ konferenciji koja se održala u periodu 16-20 maj 2013. godine u Antaliji, Turska.

International Republican Institute (IRI) iz SAD-a i njegov Regionalni ured za Evropu uspješno je organizovao ovaj koristan i produktivan regionalni trening program uz podršku Eduardo Frei Foundation (EFF) iz Holandije. 

Pored onih iz Bosne i Hercegovine, konferenciji su prisustvovali i mladi lideri političkih stranaka desnog centra iz Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Turske i Bugarske.

Agenda treninga je bila fokusirana na političko liderstvo i na vještine vezane za kampanje, koje se koriste kako bi se članovi i simpatizeri političkih stranaka održavali aktivnim i angažiranim. U trodnevnoj sesiji, trening je pokrio tri široke teme koje su relevantne za uspješne kampanje: korištenje javnog mnijenja za osmišljavanje strategija kampanje i kreiranje poruke, politička komunikacija u kampanji i organizacija kampanje.

Trening je takođe uključio i praktične radionice koje su imale za cilj korištenje nekih od vještina koje su se učile tokom konferencije.

 

Sesije su izvodili iskusni treneri koji su bili angažirani od strane IRI-ja, EFF-a i stranaka desnog centra iz Evrope.  

Veoma interesantnim su se pokazale sesije IRI-jevog regionalnog program menadžera za Evropu Thibault Muzergues-a pod nazivom “The US Political landscape after 2012 – Case study”, te sesija “Organiziranje za kampanjuPhilipp Maderthaner-a iz Campaigning Bureau iz Austrije koja je obuhvatila teme strategije i plana kampanje, direktnog kontakta sa biračima, GOTV i organiziranje volontera za kampanju.

Ovo je inače bio pedeset i treći seminar u IRI-jevoj Leadership Institute trening seriji i dio je Regionalnog programa za Evropu osnovanog od strane National Endowment for Democracy.

Smatram da je Leadership Institute i ovaj put ispunio svoj cilj, a to je da je obogatio mlade aktiviste u  politici iz političkih stranaka desnog centra Jugoistočne Evrope i Turske sa znanjem koje će im biti potrebno u njihovom daljnjem političkom angažmanu, odnosno u njihovim političkim karijerama.

Kod većine mladih lidera političkih stranaka desnog centra iz Regiona koje sam upoznao postoji jaka želja i volja za boljom saradnjom između naših država s ciljem kreiranja svjetlije budućnosti za sve nas.

Ono što ohrabruje i daje nadu je činjenica da svi oni zaista imaju perspektivu i ambicije da postanu uključeni u kreiranje i  implementiranje politika  na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou kroz jedan novi pristup koji se zasniva na primjeni najboljih svjetskih praksi i koji je potpuno neopterećen prošlošću. Vrijeme je da im se da šansu koju će oni, siguran sam, na najbolji način znati iskoristiti.  

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: