“Savjetovanje o izradi politika iz oblasti koje su prioriteti građana u našoj zemlji u Cazinu” (zaključci i preporuke diskusija)

Saopcenje-foto-450x300

Politička akademija SDA organizirala je tokom vikenda u Cazinu Savjetovanje o izradi politika iz oblasti koje su prioriteti građana u našoj zemlji, a na kojoj su učešće uzeli eksperti iz cijele Bosne i Hercegovine. Prema istraživanjima, zapošljavanje, poljoprivreda i zdravstvo su oblasti koje su identificirane kao ključni prioriteti na osnovu sprovedene ankete među građanima BiH.

Tokom 2013. i u prvoj polovini 2014. godine Politička akademija SDA će sa ovom praksom nastaviti u gradovima širom BiH s ciljem analize cjelokupnog postojećeg stanja, te će na osnovu toga kreirati strateški program za izbore 2014. godine.

Također, ovakav pristup i programi bit će ponuđeni i drugim strankama, prvenstveno iz grupacije Evropskih narodnih stranaka, kojima pripada i SDA.

„Ovo je jedan drugačiji, moderni pristup sa dva bitna efekta. Prvi je intenziviranje komunikacije sa građanima na terenu i njihovo uključivanje u procese donošenja odluka, dok je drugi identifikacija stvarnih interesa građana, problemi s kojima se susreću, kao i moguća rješenja. Takođe, ovaj pristup znači konkretnu politiku i akciju, fokus na rješavanju stvarnih problema ljudi, te preuzimanje odgovornosti na jasnoj politici i rokovima za realizaciju preuzetih obaveza, što je dosada bila rijetkost u političkoj praksi u našoj zemlji”, izjavio je organizator i domaćin Savjetovanja Senad Šepić, potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije Stranke.

U diskusijama učesnika savjetovanja proizašlo je nekoliko vrlo interesantnih zaključaka.

– Istaknuto je da unatoč tome što je sektor malih i srednjih preduzeća „najzdraviji sektor“ u ekonomijama razvijenih zemalja, u našoj zemlji su pored nedostatka informacija kod poduzetnika prisutni i mnogi drugi „sistemski problemi“.

– Potrebno je olakšati početak poslovanja i rješavanja nesolventnosti, kao i osnovati servise koji će biti od pomoći poduzetnicima prilikom obavljanja ovih procesa. Takođe, nužno je smanjiti namete poduzetnicima, jer oni kontinuirano rastu iz godine u godinu. Tu su i sredstva IPA fondova koja su jako povoljna jer se na njih ne plaća PDV. Potrebno je samo informisati i educirati ljude kako da apliciraju na te fondove.

– Realni sektor je „na koljenima“,  prisutne su mnoge „anomalije“ u trošenju budžetskog novca u BiH, te enormna korupcija. Potrebna su nam veća izdvajanja za poljoprivredu koja sada iznose žalosnih 3%, revizija u Zavodima za zapošljavanje gdje imamo mnoge prijavljene nezaposlene osobe koje nemaju taj status u stvarnosti, te temeljna reforma obrazovnog sistema koji je preskup, a proizvodi kadrove koje tržište rada ne treba. Smanjenje javne potrošnje je neminovnost ukoliko želimo bilo kakav napredak.

– Jedno od najvažnijih pitanja kojim se aktuelna politika treba baviti je pronalazak uspješnog modela kako bi se riješio nedostatak monetarne autonomije BiH. U BiH postoji dovoljno našeg novca, ali je taj novac nažalost u stranim bankama. Za ovaj novac se trebamo boriti i izboriti kako bi se pravilno kanalisao u privredu naše zemlje, te spriječiti već jednom dugogodišnju nemoralnu pljačku.

Politička akademija SDA je u sklopu ovog programa održala takođe i savjetovanje za poljoprivrednika iz Cazina, a na samom kraju je priređen tradicionalni iftar uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz raznih krajeva BiH.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: