– NEPOVEZANOST TRŽIŠTA RADA I OBRAZOVANJA U BIH – Mogući načini rješavanja problema

education-jobs-L

Nepovezanost tržišta rada i obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini je problem koji je identifikovan u brojnim stručnim analizama, ali je s obzirom na trenutnu situaciju u našem društvu očigledno to da su svi ozbiljniji pokušaji rješavanja ovog problema prošli bez značajnijih poboljšanja, rezultata i napretka.

U ovom radu ću nastojati da predstavim moguće načine rješavanja problema sistemske neusklađenosti ponude i potražnje radne snage i predviđanja budućih potreba za kvalifikacijama i vještinama, kao i prijedloge mjera koje bi trebalo preduzeti kako bi obrazovni sistem brže odgovorio na potrebe poslodavaca i stvaranja kvalitetnog kadra koji može da odgovori na zahtjeve tržišta rada u BiH i EU.

Za čitanje i download kompletnog rada molim Vas kliknite OVDJE!

Advertisements
    • elez
    • 3. Februara 2014.

    Dobar članak, već dugo vremena se proizvode kadrovi u BiH koji poslije nemaju ponude na tržištu rada za datu struku. Problem je u osnovi koji se navodi; nepovezanost potražnje tržišta sa ponudom obrazovnog sistema, međutim da bi se sve to promijenilo mislim da je potebna politička volja da se prekine ta praksa uprkos tome što će se na meti naći i stranački obojeno i podobno nastavno osoblje. No sve u svemu , žalosno je da se ipak čuvaju stranački tabori, bez obzira na sadašnje i buduće generacije…i naravno privreda propada, mladi odlaze vani, a cijelo društvo propada u sve veći jaz dok aktuelni politički lažovi i dalje zadužuju ovaj narod kod MMF-a ….

  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: