Sa programa “Omladinski ambasadori pomirenja 2014” u Beogradu

EU integracije kao sredstvo regionalnog pomirenja

1

Početkom decembra sam kao predstavnik iz Lukavca i PA SDA učestvovao i predstavljao našu zemlju na programu „Omladinski ambasadori pomirenja 2014” koji se u organizaciji NVO Omladinski odbor za obrazovanje iz Srbije i uz podršku Britanske ambasade održavao prošle sedmice u Beogradu. U okviru šestodnevne konferencije, na kojoj je učestvovalo dvadesetak  mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Kosova, imao sam priliku da razgovaram i uporedim iskustva mog društva i ostalih u procesu tranzicije i pomirenja u regionu, koristeći evropske integracije kao pomoćni mehanizam.

3

Radilo se o interaktivnom i interdisciplinarnom programu o EU integracijama kao sredstvu regionalnog pomirenja. Ideja programa „Omladinski ambasadori pomirenja” je da podstakne multi-perspektivni pristup diskusijama o temama od suštinske važnosti za sve zemlje bivše Jugoslavije. Smatram da je upravo razmjena iskustava među mladim ljudima porijeklom iz susjednih zemalja, od kojih se svaka nalazi u različitoj fazi tranzicije, od koristi za rađanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti. Vjerujem da je jedino na ovaj način moguće doći do mirnog rješavanja sukoba i zajedničkog napretka našeg regiona.

4

Program je obuhvatio tri glavne teme, koje su se obrađivale tokom vrlo intenzivnih osmočasovnih radnih dana, a to su EU integracije, historija i proces pomirenja u regionu. Osim predavanja na kojima su predavači i moderatori bili eminentni stručnjaci iz diplomatije, vladinih institucija, organizacija civilnog društva i sa univerziteta, učesnici su posjetili različite institucije među kojima EU Info centar, Narodnu skupštinu Srbije, EU Delegaciju u Srbiji, Tužilaštvo i sud za ratne zločine i mnoge druge.

Nakon ove studijske posjete, učesnici su u obavezi da organizuju prateće aktivnosti programa kao što su medijska pojavljivanja, vršnjačka edukacija i pisanje eseja u okviru svojih lokalnih zajednica, razmatrajući EU integracije i proces regionalnog pomirenja. Svim kandidatima koji su uspješno završili ovaj program dodijeljeni su certifikati i medalje, kao i zvanje Omladinskog ambasadora pomirenja u regionu.

2

Proučavanje multiperspektivnosti stanovišta o sukobima, te poimanja „heroja” i „zločinaca“ još uvijek svima nama na Balkanu generiše senzibilnost i empatičnost za kontekstualno razumjevanje ideološko-nacionalnih potresa i sukobljenih interesa. Stoga smatram da je pristup koji ima ovaj program jako dobar, te da kao rezultat ima promjenu svijesti kod mladih osoba na teme regionalne saradnje i pomirenja, čime se vrše pozitivne promjenu u njihovim životima i cjelokupnom društvu.

5

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: