NATO-ATA Youth Ministerial Meetings 2015 u Turskoj

JEDINSTVENA PRILIKA ZA DISKUSIJU SA MINISTRIMA VANJSKIH POSLOVA I VISOKO RANGIRANIM PREDSTAVNICIMA NATO-a O KLJUČNIM PITANJIMA MINISTARSKOG SASTANKA

YMM 2015_Sanel Prelic

     Na marginama sastanaka ministara vanjskih poslova NATO-a u maju 2015. godine u Antaliji  se uporedo održavala i konferencija za mlade na kojoj je kao predstavnik Atlantskog vijeća BiH i YATA BiH učestvovao Sanel Prelić. Konferenciji su prisustvovali delegati iz tridesetak zemalja, a Sanel je bio jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine.

„Cilj ovog događaja je bio da mladim profesionalcima pruži jedinstvenu priliku da iz prve ruke uče šta to znači biti svjetski lider“, kaže Sanel i dodaje da su panelisti bili osobe kao ministri vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, Ukrajine Pavlo Klimkin, Litvanije Linas Linkevičius, Crne Gore Igor Lukšić, Azerbejdžana Elmar Mammadyarov, ali i visoko pozicionirani dužnosnici kao predsjednik ATA Fabrizio Luciolli, generalni sekretar ATA Jason Wiseman, zamjenik generalnog sekretara NATO-a Alexander Vershbow,  generalni sekretar za javnu diplomaciju NATO-a Ted Whiteside, zamjenik asistent za politička pitanja i sigurnosnu politiku NATO-a James Appathurai, te mnogi drugi.

Učesnici su imali privilegiju da se susretnu sa ovim visokim diplomatama i ekspertima, te da obogate svoje znanje i vještine uključujući se u otvorene diskusije sa njima i putem raznih kvalitetnih radionica koje su organizovane u okviru konferencije. Hibridni rat, Ukrajina i prijetnje NATO-u na sjeveroistočnim rubovima, samo su neke od aktuelnih tema o kojima je bilo riječi na konferenciji “, dodaje Sanel.

Sa predsjednikom ATA Fabrizio Luciolli 1

Sa predsjednikom Atlantic Treaty Association gosp. Fabrizio Luciolli

      Program je služio da poveže i osnaži mlade lidere kako bi i oni pokušali ponudili inovativna rješenja za izazove na svjetskoj političkoj sceni.  Takođe, događaj  je predstavljao osnovnu vezu između NATO-a i mladih profesionalaca NATO članica, ali i onih zemalja koje to žele da budu, radeći na sigurnosti i odbrani i pružajući veću transparentnost ministarskom sastanku, te njegujući bolje razumijevanje ciljeva i misije Saveza među mladim osobama u zemljama članicama NATO-a, kao i partnerima.

Ovogodišnja konferencija je ponudila nekoliko novina kao što su zatvoreni diskusioni forumi gdje su učesnici imali priliku da razvijaju svoje liderske vještine i ekspertizu izrade politika, napredne panel diskusije, „jedan na jedan“ konverzacije i radionice vezane za kreiranje politika.  Konferencija je prenošena uživo putem live stream-a, a interakcija je omogućena putem Twitter-a.

„Iskreno se nadam da će znanje, vještine i mreža novih poznanstava biti od koristi za budući rad Atlantskog vijeća BiH, te se ovom prilikom želim zahvaliti predsjednici ATA BiH Dijani Gupti i predsjedniku YATA BiH Emiru Muratoviću koji su mi pomogli da budem dio ovog jedinstvenog događaja“, završava Sanel.

Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s

Advertisements
%d bloggers like this: